Δευτέρα 31 Μαρτίου 2014

Το «αγκάθι» της Δημοτικής Αρχής!



ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ.
Το «αγκάθι» της Δημοτικής Αρχής!
 
Από την ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας «ΚΟΜΠΡΑ», αναδημοσιεύουμε την πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη της προέδρου του τοπικού συμβουλίου Καπανδριτίου Κωνσταντίνας Οικονόμου, η οποία στο τελευταίο ιδίως χρονικό διάστημα, βρίσκεται στο στόχαστρο της «διανδρίας» Οικονομάκου-Σωτήρχου.
Σύμφωνα με καταγγελίες δημοτών μάλιστα, ο αντιδήμαρχος ξεχνώντας πως στα κοινά του Ωρωπού την κα Οικονόμου την έβαλαν οι συμπολίτες της και κανένας άλλος… παραπληροφορεί για απομάκρυνσή της! Εκτός και αν εννοεί την απομάκρυνσή της από το «Όραμα Δημιουργίας», αλλά αυτό ΉΔΗ έχει… απομακρυνθεί από τους δημότες του Ωρωπού, αλλά η δημοτική αρχή συνεχίζει την αλαζονεία της εξουσίας της!
Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Με ενδιαφέρον αναζητήσαμε την Πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Καπανδριτίου κ. Κωνσταντίνα Οικονόμου ώστε να μιλήσουμε μαζί της και να δοθούν απαντήσεις σε ερωτήματα και απορίες που προκύπτουν μετά από δηλώσεις της στα Δημοτικά Συμβούλια.
- Κυρία Οικονόμου ασχολείστε για πρώτη φορά με τα κοινά και η πρώτη σας εμπειρία φαίνεται να μην είναι καλή. Τι και ποιος ευθύνεται γι’ αυτό;
Δεν μπορώ να πω πως δεν είναι καλή και ας φαίνεται έτσι, αλλά και γι’ αυτό οπωσδήποτε δεν ευθύνομαι εγώ. Ακόμη και σήμερα που μιλάμε, έχω την ίδια διάθεση να προσφέρω υπηρεσίες στο χωριό μου και στους συμπατριώτες μου. Δυστυχώς υπάρχουν άνθρωποι που μου το απαγορεύουν αυτό όσο περνάει από το χέρι τους. Καταλαβαίνετε φυσικά πως εννοώ τον τοπικό Αντιδήμαρχο κ. Σωτήρχο, αλλά κυρίως το Δήμαρχο κύριο Οικονομάκο. Βέβαια υπάρχουν και τρίτοι που βοηθούν στον αποκλεισμό μου αυτόν, ίσως γιατί μια τέτοια αρρωστημένη κατάσταση εξυπηρετεί τα προσωπικά τους συμφέροντα. Και εννοώ τα πολιτικά.
- Είναι εύκολο να ρίχνετε την ευθύνη σε άλλους. Πιστεύετε πως δεν φταίτε καθόλου εσείς;
Αν πούμε ότι φταίω σε κάποιο θέμα, τότε αυτό θα είναι που νόμιζα ότι όσοι ασχολούμαστε με τα κοινά του τόπου μας έχουμε τον ίδιο στόχο και αυτό που κάνουμε το κάνουμε με διάθεση προσφοράς στην κοινωνία που ζούμε και όχι για να έχουμε εξουσία και να φανταζόμαστε πως είμαστε παραπάνω από τους συμπατριώτες μας. Από εκεί ξεκινάνε όλα τα περίεργα στις σχέσεις μου με τα δυο πρόσωπα που σας ανέφερα.
- Δηλαδή κυρία Οικονόμου; Μπορείτε να γίνετε πιο σαφής;
Ο νόμος έχει προβλέψει και έχει δώσει αρκετές αρμοδιότητες σε ένα Τοπικό Συμβούλιο, το οποίο αντιπροσωπεύεται στη διοίκηση του Δήμου από τον Πρόεδρό του. Σε κανένα του σημείο ο νόμος δεν λέει, πως ένα Τοπικό Συμβούλιο είναι διακοσμητικό στοιχείο και όπως στο Καπανδρίτι, περισσευούμενο! Από την αρχή της σημερινής Δημοτικής Αρχής, ο Δήμαρχος Γιάννης Οικονομάκος με δική του απόφαση (αριθ. 4/03-01-2011) που πήραμε στα χέρια μας, τοποθετεί τους Αντιδημάρχους υπεύθυνους για τα πάντα που έχουν σχέση με την καθημερινότητα μιας κοινότητας του Δήμου. Ακόμη και σε ό,τι είναι αρμόδιο από το νόμο, μόνο το Τοπικό Συμβούλιο (ταφές κ.λ.π.).  Από εκεί και πέρα ο κάθε τοπικός Αντιδήμαρχος, έχει υποχρέωση να συνεργάζεται εποικοδομητικά με το Τοπικό Συμβούλιο, να λαμβάνει υπόψη του τα θέματα που απασχολούν τους δημότες της κοινότητας και καταγράφονται από τα μέλη του Συμβουλίου και να δέχεται τη βοήθεια που του προσφέρουν για την επίλυσή τους. Στην κοινότητα τη δική μας, συμβαίνουν ακριβώς τα αντίθετα! Ο κ. Σωτήρχος, όχι μόνο δεν συνεργάζεται μαζί μας, όχι μόνο όπου τον συμφέρει ρίχνει λεκτικά την ευθύνη σε μας (π.χ. φωτισμός, καθαριότητα, χόρτα κ.λ.π.), όχι μόνο δεν στηρίζει στη διοίκηση του Δήμου καμιά πρότασή μας που αναβαθμίζει το Καπανδρίτι μας, αλλά μια μέρα μας έκλεισε και έξω από τα γραφεία της κοινότητας! Ακριβώς σαν να βρίσκεται σε περιουσία του στην οποία όποιον θέλει βάζει και βγάζει. Από τότε το Τοπικό Συμβούλιο έγινε γυρολόγος και συνεχίσαμε να συνεδριάζουμε για να τιμάμε το θεσμό και τους ανθρώπους που μας εμπιστεύτηκαν. Όχι πως οι αποφάσεις μας βέβαια έχουν κάποια σημασία για τον κύριο Σωτήρχο και τον κύριο Οικονομάκο, αλλά, να μην εγκαταλείψουμε και εμείς μια προσπάθεια για μια βελτίωση στην ποιότητα ζωής στον τόπο μας. Το χρωστάμε στους συμπολίτες μας, στα παιδιά μας και σ’ εμάς τους ίδιους που πιστέψαμε πως μπορούσαμε να βοηθήσουμε.
- Πρόσφατα πήρατε γραφείο. Αυτό δεν είναι ένα θετικό βήμα για μια καλόπιστη συνεργασία;
Δεν μπορούσε πλέον η διοίκηση του Δήμου να μην μας στεγάσει κάπου. Το θέμα είχε πάρει μεγάλες διαστάσεις και οι φωτογραφίες του συμβουλίου κάτω από έναν πλάτανο της πλατείας, δεν ήταν και η καλύτερη εικόνα για μια Δημοτική Αρχή που παρέβλεπε το νόμο. Γιατί ο νόμος 38/52 του «Καλλικράτη» στο άρθρο 91 ορίζει σαφέστατα πως «κάθε τοπική ή δημοτική κοινότητα διαθέτει τοπικό ή δημοτικό γραφείο». Επίσης στο άρθρο 89, στην παράγραφο 1, ορίζει, πως «οι συνεδριάσεις του συμβουλίου της τοπικής ή δημοτικής κοινότητας είναι δημόσιες και γίνονται στο γραφείο αυτής». Ποιος μέχρι σήμερα παραβίαζε το νόμο; Αυτοί που αναγκάστηκαν να μας δώσουν σήμερα γραφείο. Ενάμιση χρόνο τώρα, μας είχαν από εδώ και από εκεί και χωρίς να συμμορφώσουν τη δημοτική υπάλληλο που την είχαν ορίσει για γραμματέα του συμβουλίου, η οποία στη μέση ενός συμβουλίου έφυγε από μόνη της πέφτοντας σε πειθαρχικό παράπτωμα και τουλάχιστον δεν αντικαταστάθηκε. Ο κύριος Αντιδήμαρχος δεν θέλει τη συνεργασία μας. Θέλει την υποταγή μας στις πολιτικές επιθυμίες του. Εγώ τουλάχιστον δεν είμαι διατεθειμένη να συμβιβαστώ μ’ αυτές. Αν δω βεβαίως, επιθυμίες προς όφελος του Καπανδριτίου, δεν έχω αντίρρηση να συνεργαστώ μαζί του και χαλάλι του και το πολιτικό όφελος, αν το βλέπει έτσι. Πάντως, είναι φανερό πως δεν έλεγε αλήθεια στους συμπολίτες μας και σε όλους μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο, πως μας είχε δώσει γραφείο. Το γραφείο μας το έδωσε με απόδειξη παραλαβής, πριν από λίγες μέρες μέσα στον φετινό Ιούλιο.
- Σε μια πρόσφατη δήλωσή σας, μιλάτε για πως το Καπανδρίτι από «άρχοντας» στην περιοχή της Βόρειας Αττικής, έγινε «παρακατιανό» και «αποπαίδι». Τι εννοούσατε;
Εμείς τον τόπο μας τον σεβόμαστε και τον αγαπάμε. Και αυτό συμβαίνει σε όλους μας και ανεξάρτητα τον τρόπο που ο καθένας επιλέγει για να το δείξει και δημιουργούνται αντιπαλότητες. Το θέμα είναι, πως έχουμε τον ίδιο στόχο. Για να σας απαντήσω στην ερώτησή σας, αρκεί να σας αναφέρω μια τοποθέτηση του Δημάρχου Γιάννη Οικονομάκου, στις πρώτες κιόλας μέρες που σχηματίστηκε η Δημοτική Αρχή. Σε επίσκεψή μας στο γραφείο του για θέματα που απασχολούσαν το Καπανδρίτι, πήραμε την απάντηση, πως από την κοινότητά μας πήρε τους λιγότερους ψήφους..! Και δεν ασχολήθηκε με τα θέματά μας. Τι να λέμε ύστερα; Να θυμηθούμε και τα χρήματα που είχαν βγει από τον ΟΣΚ και ήταν πάνω από μισό εκατομμύριο ευρώ για επισκευές στα σχολεία μας και τα άφησαν και χάθηκαν, χωρίς να κάνουν ούτε μια προσπάθεια να τα σώσουν; Αλλά και σήμερα. Ποιο έργο έχει γίνει στην κοινότητά μας, εκτός από ό,τι συνεχίζεται από την προηγούμενη διοίκηση; Έχει δει κανείς τίποτα εκτός από πανηγύρια; Μας έχει δείξει κανείς από τη Δημοτική Αρχή, πως υπάρχει όραμα για το Καπανδρίτι; Κανείς! Τίποτα! Ακόμη και τα σκουπίδια τα δώσαμε σε ιδιώτη και δεν ελέγχουμε ούτε την καθαριότητα. Και όπως είπα στην ίδια δήλωση που μου αναφέρατε, εγώ σ’ αυτήν την απαξιωτική πραγματικότητα θα αντισταθώ, γιατί αυτό με προσδιορίζει σαν άνθρωπο με αρχές και ιδανικά. Και γιατί επιθυμώ ο τόπος μου να διατηρήσει την αξία και την αίγλη του.
- Είπατε προηγουμένως για πανηγύρια και είχατε καταγγείλει στο Δημοτικό Συμβούλιο μια ανακοίνωση του Δημάρχου, που το φετεινό πανηγύρι της Αγίας Παρασκευής το έδωσε να το κάνουν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Καπανδριτίου, με υπεύθυνο τον Αντιδήμαρχο κ. Σωτήρχο. Πιστεύετε πως και αυτή η απόφαση του Δημάρχου, είναι συνέχεια της απαξίωσης που σας κάνει;
Εσείς βλέπετε κάτι άλλο, όταν όλα τα θρησκευτικά πανηγύρια στις άλλες κοινότητες τα έκαναν και τα κάνουν τα τοπικά συμβούλια; Αυτό βέβαια δεν θα συμβεί ποτέ και στις δυο κοινότητες που τα Τοπικά Συμβούλια δεν τα ελέγχει ο Δήμαρχος. Δηλαδή στο Συκάμινο και τη Μαλακάσα. Αλλά η καταγγελία μου δεν ήταν μόνη της. Είχε και ερωτήσεις που δεν απαντήθηκαν ως συνήθως από το Δήμαρχο, όταν δεν κάνει πως δεν καταλαβαίνει. Ρώτησα που πήγαν τα 4 χιλιάρικα της επιδότησης του Δήμου για το πανηγύρι της πόλης μας. Ρώτησα αν αληθεύει πως τα πήρε η προσωρινή διοικούσα επιτροπή του ΚΑΠΗ Καπανδριτίου και ρώτησα αν για όλα αυτά υπάρχει η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου που επικαλείται στην ανακοίνωσή του ο Δήμαρχος. Απαντήσεις δεν πήρα.
- Τελειώνοντας κα Οικονόμου θα ήθελα να σας ρωτήσω αν αισθάνεστε πια ξένο σώμα με τη δημοτική ομάδα του κ. Οικονομάκου και τι προτίθεστε να κάνετε στις επόμενες εκλογές.
Με τη δημοτική ομάδα του Συνδυασμού που κατέβηκα στις εκλογές του ’10, δεν αισθάνομαι αποκομμένη. Στην ομάδα αυτή υπάρχουν άνθρωποι που με καταλαβαίνουν, βλέπουν το δίκιο μου και με στηρίζουν ηθικά. Η συμπεριφορά του Αντιδημάρχου δεν με απασχολεί και θα την κρίνουν οι συνδημότες μου. Για το Δήμαρχο και αρχηγό της δημοτικής ομάδας δεν θέλω να πω τίποτα. Θα κριθεί από τα έργα του. Όσον αφορά τώρα τι θα κάνω στις επόμενες εκλογές, είναι νωρίς να το πούμε. Το να κρίνεις από το σπίτι σου είναι πολύ εύκολο, το να παραιτηθείς, ακόμη πιο εύκολο, το να παραμείνεις και να παλέψεις είναι το δύσκολο. Να με ξαναρωτήσετε σε έναν ακριβώς χρόνο. Σας ευχαριστώ και θέλω επίσης να ευχαριστήσω τους συμπολίτες μου που σέβονται το θεσμό του Τοπικού Συμβουλίου και στέκονται δίπλα μας, παρ’ όλο που κάποιοι μπαίνουν στον μαυροπίνακα της εξουσίας.
Τελειώνοντας την συνέντευξη με την κ. Οικονόμου, θέλουμε να πούμε ότι ξαφνιαστήκαμε ευχάριστα με τις άμεσες χωρίς υπεκφυγές απαντήσεις της. Ευχόμαστε δύναμη και καλή συνέχεια στο δύσκολο από ότι φαίνεται έργο της.
Σ.«maximipoli.gr»: Σύμφωνα με καταγγελίες παρόντων δημοτών προς την «maximipoli.gr», ο αντιδήμαρχος Καπανδριτίου κ. Σωτήρχος, επιτέθηκε φραστικά εναντίον του εκδότη και διευθυντή της εφημερίδας «ΚΟΜΠΡΑ», Κώστα Αθανασίου, στην πλατεία Καπανδριτίου. Μια κατακριτέα πράξη, που σχετίζεται με δημοσιεύματα της εφημερίδας και στόχο έχει την ελευθεροτυπία. Η συγκεκριμένη επίθεση, είναι ένα δείγμα, του τρόπου διοίκησης του δήμου Ωρωπού. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου